Skip to content

סטודנטיות בהריון: הכירו את כל הזכויות שלכן באקדמיה

לא מעט סטודנטיות מנהלות חיי משפחה במקביל לחיים הסטודנטיאליים: דבר שלא קל לעשות בעיקר ששגרת חייהם של סטודנטים רצופה מבחנים, הגשות, קורסים ומרוץ אחר יותר ויותר נקודות זכות. אבל עולם האקדמיה הישראלי מספק זכויות לנשים הרות, זכויות שחשוב להכיר. הזכויות גדלו והשתפרו כבר בשנת 2014 והן חולשות על סטודנטים שמתמודדים עם מגבלות או קשיים בעת לימודי התואר. אז מה יכול להקל עלייך בזמן לימודים והריון? הנה כל מה שאת צריכה לדעת:

היעדרויות והארכת לימודים

נשים הרות צריכות לעשות לא מעט בדיקות ולעבור לא מעט שלבים בזמן ההיריון, זאת כדי לוודא שהכול תקין ולוודא כי האם והעובר בריאים. לעיתים יש סיכונים בהריון כמו רשלנות רפואית בהריון ולידה שיכולים להוביל להיעדרות ממושכת לצורך בדיקות ומעקבים, כך שהאישה תיעדר מהלימודים לתקופה קצרה או ארוכה. סטודנטיות יכולות להיעדר משיעורים ולבקש הארכת לימודים במקרים של צורך במנוחה, ביקורות, אשפוזים ומעקבים.

הגשת עבודות ובחינות

סטודנטים רבים מבלים את שנות הלימודים בלחץ בשל הצורך להגיש לא מעט עבודות ולעבור מספר רב של בחינות. מי שנמצאות בהריון יכולה לבקש לגשת לבחינות במועדים מיוחדים ולדחות הגשת עבודות. בין היתר האקדמיה תאפשר תוספת זמן לנשים בהריון ויותר יציאות לשירותים והפסקות להתאווררות.

קורסים

קורסים שלוקחים באוניברסיטה והשלמתם מספקים את אותן נקודות זכות שבונות את התואר, לכן חשוב להגיע אליהם ולהיות נוכחים בכולם. סטודנטיות הרות יכולות לבקש להשלים קורסים במועדים אחרים או לדחות קורס מעבדה. לעיתים גם בן הזוג של האישה יוכל לקבל זכויות כמו פטור משיעורים במקרים של בדיקות, לידה, אשפוז של היולדת בבית חולים ובכל מקרה חירום הקשור להריון.

מלגות

לא מעט סטודנטים בארץ ובעולם מקבלים מלגה שעוזרת להם לממן את הלימודים ואת עלויות המחיה בזמן הלימודים. חשוב שתדעו כי על פי החוק: אסור למוסד לימודי לשלול מלגה בשל היעדרות בזמן הריון ויש להסדיר את העניינים עם האישורים המתאימים מול ההנהלה של המוסד הלימודי בו אתן לומדות. מוסדות כמו מכללות ואוניברסיטאות אינן יכולות לבטל מלגה קיימת שניתנה לסטודנטית לתואר מתקדם, גם בשל ההיריון וגם בשל היעדרות מהלימודים לתקופה של עד 15 שבועות. אם יש צורך להאריך את הלימודים, חשוב למשש זכאות להארכת המלגה.

כמה צ'ופרים

כל סטודנט מן המניין מכיר את בעיית החניה המעיקה באוניברסיטאות ובמכללות, ובעיקר את העלויות שנדרש לשלם כל סטודנט כדי לחנות בתשלום בקרבת האוניברסיטה. נשים הרות יקבלו חניה בחינם ויש לסדר את העניין מול ההנהלה של המוסד בו לומדים. גם צילום חומר לימודי מתאפשר בחינם ויש לסדר את העניין מול המזכירות של האוניברסיטה. בנוסף לכך, מוסדות לימוד כמו מכללות או אוניברסיטאות צריכים להקצות לנשים הרות מושב נוח ומיקום מתאים לסטודנטיות בהריון.

 

לסיכום, חוק זכויות הסטודנט משנת 2012 עבר במועצה להשכלה גבוהה והוא כולל לא מעט זכויות שקשורות להריון, לידה, רשלנות רפואית בלידה וההשלכות על הסטודנטית, לימודים בעת טיפולי פוריות, הקלות שניתנות בעת אימוץ ילד או קבלת ילד לאומנה וכולי. החוקים והכללים מסייעים לרבים שמתמודדים עם הורות לשלב לימודים אקדמיים עם הריון לידה והורות ובכך מקלים על הסטודנטים בתהליך.

 

הזכויות כוללת סיוע והקלות בהגשת עבודות ובחינות, הקפאת לימודים, זכאות להיעדרות משיעורים ודחיית קורסים כמו גם קבלת חופשת לידה מאורכת כבר משנת 2014. אז אם את בהריון יש לבדוק את כל הזכויות שלך ולמצות אותן. אם חווית רשלנות בהריון ואת זקוקה לבדיקות ומעקבים פני למשרד האוניברסיטה ובררי מהן הזכויות שלכם במקרה כזה.

נגישות